Phone

06 26170739

Email

info@metameertherapie.nl

Opening Hours

Ma-vr: 8.30-17.00

Medical Taping nek/hoofdpijnWat is medical taping?

Medical taping is een tape wat op een bepaalde manier aangebracht wordt op de huid. Het betreffende weefsel wordt zo geprikkeld of ondersteund.

Basis van de medical taping is dat de bewegingsmogelijkheid centraal staat. Dit is essentieel bij gezond zijn en blijven en bij herstel van blessures. Beweging stimuleert het lichaamseigen herstelproces.

Hoe werkt medical taping?

De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en bevat een anti-allergische kleefzijde. De hiervoor op een speciale manier aangebrachte tape tilt de huid op. Er ontstaan welvingen in het getapete huidgebied, de zogenaamde convolutions. Het onderliggende weefsel ondervindt nu minder druk. De pijnsensoren worden hierdoor minder geprikkeld en de circulatie in lymfebanen en bloedvaatjes wordt gestimuleerd.

Anders dan bij een sporttape welke de beweging beperkt, wordt door de rekbaarheid van de tape het bewegingspatroon niet beperkt. Er vindt een ondersteuning plaats van de functie en mobiliteit van spieren en gewrichten zodat een normaal bewegingspatroon mogelijk is en het eigen herstellend vermogen wordt gestimuleerd.

Segmentaal taping

Een taping beïnvloedt het zenuwstelsel via het betreffende huidgebied. Een segmentaal taping op een bepaald gedeelte van de huid aangebracht heeft een reflectoire werking naar daarmee gerelateerde lichaamsdelen. Door de onderlinge verbinding van organen, weefsels en structuren vanuit de embryonale ontwikkeling worden reflexmatig verschillende lichaamsdelen beïnvloed die in hetzelfde segment liggen. De tape kan een aantal dagen blijven zitten zodat er een 24 uurs beïnvloeding ontstaat. Een voorbeeld van een segmentaal tape is een taping aangebracht op de onderrug en/of onderbuik bij menstruatiepijn.

Indicaties voor medical taping:

  • spier- en peesletsel, zweepslag, verrekking (bijv. enkel, knie)
  • houdings- en gewrichtscorrectie en stabilisatie
  • lokale vochtophoping, zwelling, lymfoedeem
  • verstuiking/kneuzing/hematoom  (blauwe plek)
  • pijn
  • litteken behandeling
  • astma, copd  (chronische obstructieve longziekte)
  • hooikoorts
  • menstruatiepijn
Medical taping